Op Dr Mustafa Murat Öztürk & Sağlıklı Estetik

Yanık ve Donma Sekelleri

Sıcak ile yanık ve soğuk ile donma oluşur. Ama iki durum da bir birine çok benzer sonuçlar doğurur. Öncelikle her iki durumda da normal oda sıcaklığında su veya kuru sıcaklık uygulanmalıdır. Gerek yanık gerekse donmada hücre harabiyeti ve dolaşım sorunları görülür.

Yanık Dereceleri
  1. Derece Yanık: Güneş yanığı gibi ciltte sadece kızarıklık, batma, karıncalanma, ağrı ve ateş yapıyorsa bu birinci derece yanıktır.

  2. Derece Yanık: Su toplamıştır. Derinin tüm katları veya üst katmanları yanmış olabilir. Ağrı vardır. Su toplanan yerler soyulabilir veya kendi kendine toparlayabilir. İyileşirken derin olmayanlar iz bırakmazlar.

  3. Derece Yanık: Yanık deri altı dokulara kadar ulaşmıştır. Kas, tendon, sinir, damar, kemik ve iç organ yanıkları bu grupta yer alır. Genellikle birkaç ameliyat gerektirir. Ağrı olmayabilir.

Yanık ve Donma Tedavileri

Yanık derecesine göre tedavi seçenekleri değişiyor. Biz burada acil durumlardan çok; gecikmiş veya sakatlık, iz gibi geç durumların çözümsüz olmadığını anlatmaya çalışacağız.

Yanığa bağlı izler için plastik icerrahide enzim tedavilerinden kök hücre ve PRP'ye; lazerden, IPL'e; cerrahiden dermabrazyon ve peelinglere uzanan geniş bir tedavi yelpazesi mevcut.

Yanık kontraktürleri ve fonksiyon veya doku kayıpları için ise plastik cerrahi çeşitli ameliyat teknikleri sunmaktadır.

Cerrahi Tedavi Teknikleri

Debridmanlar: Ölü doku ve enfeksiyon kaynaklarını uzaklaştırarak doku iyileşmesini sağlar.

Greftler: Kapanmakta zorlanacak yaraları hızla kapatmak için kullanılan tekniktir.

Flepler: Hastanın farklı veya komşu bölgesinden alınan dokularla yaraların kapatılmasıdır.

Doku genişleticiler: Yeterli doku olmadığında komşu dokulardan daha fazla flep alınmasını sağlayan iki aşamalı bir cerrahi yöntemdir.