Op Dr Mustafa Murat Öztürk & Sağlıklı Estetik

Konjenital Anomaliler

Doğuştan beri mevcut olan veya sonradan kazanılmayan (geç ortaya çıkmış olsa bile) organ veya doku deformitelerine konjenital (doğumsal) anomaliler denilmektedir. Bunların bir kısmı anomali sayılmaz, sadece estetik anlamda rahatsız edebilirken, bazıları fonksiyon bozukluğu veya yokluğu sebebi ile yaşantımızı etkiler. Özellikle yaşantımızı olumsuz etkileyen bu durumların çözümleri neyse ki mevcuttur.

Dudak Yarığı

Yüzümüz embriyolojik dönemde orta hatta birleşirken bazı aksamalar olabilir. Bu aksamalarda yarıklar oluşmaktadır. Dudak yarığı bu durma en iyi örnektir. Bazen tek başına bazen başka deformiteler ile birlikte görülür. En sık damak yarıkları ve burun deformiteleri eşlik eder.

Dudak yarığı her zaman tek değildir. Bazen yan yana iki yarık da olabilir. Bu durum konuşma ve beslenme sorunlarına yol açabilmektedir. Erken yaşlarda (6 hafta-6 ay arası) ameliyat önerilmektedir.

Damak Yarığı

Dudak yarıklarında bahsedildiği gibi yüzümüz embriyolojik dönemde orta hatta birleşmesi sırasında bir kesintiye uğrarsa damak yarıkları oluşabilir. Damak yarıkları başka deformiteler ile birlikte de görülebilir.

Damak yarıkları konuşma ve beslenme sorunlarına yol açabilmektedir. Erken yaşlarda ameliyatları mümkün olmadığı için ameliyat yaşına dek damak ateli ve özel biberonlar gibi ek önlemler gerektirirler. İdeal ameliyat 6 ay-24 ay arası önerilmektedir.

Penis Deformiteleri

Penis deliğinin yukarıda olmasına epispadias, aşağıda olmasına hipospadias denir. Her iki durum da hem sosyal yaşamı olumsuz etkiler hem de üreme fonksiyonlarında sorunlara yol açabilir.

Ergenlikten önce bu durumun düzeltilmesi önerilir. Bu ameliyatta önemli olan çocuğun sünnet edilmemiş olmasıdır. Çünkü sünnet derisi bu onarımda yedek parça olarak kullanılacak ve aynı esnada sünnet de tamamlanmış olacaktır.

Fimozis glans ve sünnet derisinin yapışık olmasıdır. Enfeksiyon ve kötü koku ile kendini gösterir. Tedavisi kolaydır ve erken tedavi önemlidir.

Kunduracı Göğsü / Güvercin Göğsü

Göğüs kafesinin öne doğru çıkıntılı olmasına güvercin göğüs (pectus karinatum), içeri doğru çökük olması durumuna kunduracı göğsü (pectus excavatum) denilmektedir.

Ameliyatla düzeltmek mümkündür. Ameliyatı zor ve risklidir. Bu yüzden ameliyatsız yöntemler de geliştirilmiştir. Kunduracı göğsünü tedavi etmek için vakum, güvercin göğsünü tedavi etmek için korse kullanılmıştır.

Halluks Valgus /Varus

Ayak başparmağının içe dönmesi ve eklemin ayağın dışına çıkmasına Bunion (halluks valgus: Paşparmak çıkıntısı) denir.

Ayak başparmağının dışa dönmesi ve eklemin içe dönmesi ise daha nadir görülen halluks varus deformitesini oluşturur.

Her durumda da tedavi cerrahidir ve başarı %90'ın üzerindedir. Tedavide titanyum plak ve vidalar kullanılabilir. Tedavi edilmediğinde ayakta yaralanmalar ve nasırlar oluşur. Bu yaralar yürüme sorunlarına ve kemik iltihaplanmasına sebep olabilir.

Hymen Deformiteleri

İmperfore Hymen: Kız çocuklarının ergenlik dönemine girmelerine rağmen kanamalarının olmaması ve periyodik olarak karın ağrılarının olması durumunda şüphelenilir. Fark edilmezse batın içinde endometriozis denilen rahatsızlığa ve kısırlığa yol açabilir.

Vulva yapışıklıkları:Nadir bir durumdur ve dış dudaklardan vejen içine hatta rahime kadar uzayan ayrışmama deformiteleri görülebilir.

Bekaret zarı: Toplumun dayattığı ve bazı kesimlerde insan hayatından daha önemli sayılan bir doku artığı. Bu doku kalıntısının sorunları denilince dokunun sağlam olmaması, esnek olması, çok sağlam olması gibi durumlar kastedilir.