Op Dr Mustafa Murat Öztürk & Sağlıklı Estetik

Diğer Kozmetik İşlemler

Estetik amaçlı kullanılan çok fazla teknik ve ve bu tekniklerde kullanılan çok fazla ürün bulunmaktadır. Elbetteki bir web sitesinde tüm estetiklerden bahsedemeyeceğimiz gibi tüm ürünleri anlatma şansımız da olmamaktadır. Elimizden geldiği ve bilgimiz dahilininde uygulama ve ürünlerden bahsetmeye çalışacağız:

PRP / GRP / URP:

PRP (Plateletten Zengin Plazma) kişiden alınan kanın santifüj edilerek, trombositlerinin ayrılması ve bu trombositlerin içindeki keseciklerde bulunan büyüme faktörlerinin istenilen dokulara verilmesi prensibine dayanır. Bu aşamalar kullanılan PRP kitine göre farklılıklar gösterebilir. Ayrıca bazı uygulamalarda bu kesecikleri aktive eden katalizör maddeler de kullanılmaktadır.

Steril şartlarda çalışıldığı sürece enfeksiyon riski yoktur. Büyüme faktörlerinin etkisi ile verildiği dokuda bir gençleşme ve yenilenme başlar. Saç dökülmesini dramatik bir biçimde durdurur. Göz çevresinde dikkate kullanılmalıdır, ancak doğru kullanıldığında sonuçlar yüz güldürücüdür.

MEZOTERAPİ:

Cilt altına verilen solüsyonlarla ciltte istenilen etkilerin oluşturulması prensibine dayanan bir yöntemdir. Ciltaltı dokulara da etkilidir. Saç dökülmesinin önlenmesi, saçların güçlenmesi, kırışıklıkların giderilmesi, yara izlerinin azaltılması, selülit ve bölgesel aşırı yağlanmanın giderilmesi, cilt sıkılaştırılması, lekelerin ortadan kaldırılması, sivilce ve sivilce skarlarının yok edilmesi amaçlarıyla kullanılabilmektedir.

OTOLOG PPP JEL:

PRP ile benzer şekilde hazırlanan PPP aslında PRPnin bir yan ürünü sayılır. Santrifüj edilen PRP içindeki süpernatant alındıktan sonra geriye kalan sıvıya PPP(Plateletten fakir plazma) denir. Bu sıvıya Ca Glukonat gibi aktivatörler eklenerek ve belli sıcaklık aşamalrından geçtikten sonra soğutularak elde edilen yoğun kıvamlı maddedir.

İP UYGULAMALARI:

Cilt altına uygulanan ve genellikle PDO denen bir cerrahi iplik hammaddesinden üretilmiş ipliklerle kollajen uyarılmakta ve doku sıkılaşması, gerginlik ve yenilenmesi amaçlanmaktadır. Bu etkilere ilave olarak bazı iplerde kanca ve koni gibi yapılar mevcut olup; dokuyu asmak veya germek de mümkün olabilmektedir.

KÖK HÜCRE:

Kök hücre vücutta işlev gören tüm hücrelere dönüşebilen, çoğalabilen bir hücre çeşidi olup, son yıllarda bir çok çözümsüz hastalığa çare olarak görülmektedir. Kemik iliği başta olmak üzere vücudumuzda bulunan bu hücreleri gerek hastalıkların tedavisi, gerekse de hasarlı dokuların yenilenmesi amacı ile kullanmaktayız.

DERMABRAZYON:

Mekanik bir yöntemle epidermis ve dermisin bir kısmının aşındırılmasına dermabrazyon denilmektedir. Genellikle dönen bir elmas törpü ile uygulanır. Uzaklaştırılan dermis ve epidermis tekrar sentez edileceğinden yenilenmiş ve canlanmış olacaktır. Kullanılacak bölge ve hedeflenen derinliğe göre kazıyıcı başlıkların şekli, yapısı ve uygulama dönüş hızı ayarlanmalıdır.

PEELİNG:

Fiziksel veya kimyasal bir yöntemle epidermis ve dermisin bir kısmının aşındırılmasına peeling denilmektedir. Yani dermabrazyonun ilaçla yapılan hali denilse pek yanlış olmaz. Ancak ciddi farklılıkları olduğu unutulmamalıdır. Genellikle kimyasal peeling uygulanmaktadır. Bu amaçla düşük potensli asitler kullanılmaktadır. Aşındırılan dokular rejenerasyona gideceği için tazelenmiş ve yenilenmiş olacağı prensibinden yola çıkılmaktadır.

PELOİD:

Çamur terapisi halk arasında çamur banyosu ve maskesi olarak bilinmektedir. Doğal yollarla jeolojik ve biyolojik olaylar sonucu kendiliğinden oluşan özel çamurlar kullanılarak yapılan tedavi biçimidir. Dejeneratif romatizmal hastalıklar, kronik eklem ağrıları, deri ve kas hastalıklarında binlerce yıldır kullanılmaktadır. Güzellik amacı ile kullanımı da bir o kdadar eskiye dayanmaktadır. Ülkemizde tamamlayıcı tedavi olarak kabul edilmiş olup, çeşitli coğrafi bölgelerimizde farklı amaçlarla kullanılan peloid yatakları mevcuttur.

DERMAROLLER:

Üzerinde zirkonyum, titanyum, altın veya paslanmaz çelik iğneler bulunan silindirlerdir. İki amaçla kullanılmkatadırlar:

1- Cilt üzerinde küçük delikler açarak, cilt ve ciltaltı dokulara istenilen maddelerin ulaştırılması sağlamak.

2- Oluşturulan küçük deliklerde yara iyileşmesi sürecinde kollojen sentezini artırarak doku sıkılaşması sağlamak.

PRP

GRP, URP ve belkide ben bunları yazarken başka uydurma isimlerle PRP tedavileri de ortaya çıkacaktır. Eski bir reklamı hatırlamakta fayda var: "farkımız yok bir birimizden ama biz Osmanlı Bankasıyız". İsimleri değişse de aslolan platelet içindeki mucizedir. İşlemin özü trombosit (platelet) olduğu için TTP, ITP gibi platelet hastalıklarında kullanımı kısıtlıdır.

Uygulama tamamen steril şartlarda hazırlanmalıdır. Laboratuvar tüpleri ile hazırlanan PRP materyallerinde kontaminasyon ihtimali bulunmaktadır. Bu sebeple kalite belgeleri kontrol edilmeli, kalite uygunluk ve sterilizasyon eksiği olan ürünler kullanılmamalıdır. Maliyetten kaçınmak için EDTA içeren kan alma tüpleri ile hazırlanan materyaller hem bulaşıcı hastalıklar ve enfeksiyon riski hem de EDTA'nın kandaki elektrolitlerde dengesizlik yapma ihtimali göz önüne alınarak kullanılmamalıdır.

Steril şartlarda alınan venöz kan özel tüpünde, sabit bir hız ve sürede santrifüj edildikten sonra -bazı kitlerde bu santrifüj iki aşamada gerçekleştirilmektedir- Tüpün üst kısmında biriken PPP ve PRP ihtiyaca göre her ikisi birlikte alınarak hedeflenen dokuya uygulanır. Uygulama öncesi kesecikleri aktf etmek için özel aktivatör ajanlar da kullanılabilmektedir.

Yine mezoterapide olduğu gibi uygulama sonrası 24 saat bölge yıkanmamalıdır. Hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda özel solüsyon veya kremlerle bakım yapılabileceğini unutmayınız.

Mezoterapi

Organik ve inorganik maddelerden oluşan solüsyonların etki oluşturmak istenen derinliğe özel iğneler, motorlu iğne sistemleri, dermaroller veya tabanca teknikleri ile uygulanmasıdır. Başka tedavilerle kombine edilebilmektedir. Özellikle PRP ile birlikteliği sıktır.

Uygulanacak bölge kozmetik ürünlerden arındırılmalı ve yıkanmış olmalıdır. Uygulama iğne ile derin enjeksiyon, napaj tekniği ile iğneleme, dermaroler veya elektrikli sistemlerle yapılabilmektedir. Deri ve deri eklerinin yenilenmesi ve güçlenmesi için yapılan uygulamalardır. Cilt altına verilen solüsyonlarla ciltte istenilen etkilerin oluşturulması prensibine dayanan bir yöntemdir. Seanslar ve kürler şeklinde uygulanmaktadır. Bu sebeple sabır gerektiren bir işlemdir. Uygulamada kullanılan maddeler, uygulama tekniği, uygulama derinliği, uygulama yoğunluğu, uygulanan bölge ve seans sıklığı etkinlikte önem taşımaktadır. Saç dökülmesi için öncesinde ve sonrasında PRP aralarda mezoterapi etkili olmaktadır. Selülit ve yağ tedavilerinde ise beslenme, spor ve masaj önerilmektedir. Mezoterapi sonrası ciltte açılmış olan küçük kanalcıklardan dolayı ilk 24 saatte su ile temastan kaçınılmalıdır. Bazı durumlarda bariyer oluşturmak, cildi rahatlatmak veya morarmaları önlemek amacı ile cilde özel kremler önerilebilir.

Otolog PPP Jel

PRP ile aynı endikasyonlarda kullanılsa da yaygın kullanımı dolgu maddesi olmasından kaynaklanır. Yüz ve genital bölgede hacim kazandırma ve el sırtı, gerdan gibi bölgelerde cilt yenilenmesi ve sıkılaşmasına yardımcı olmak amacı ile kullanılmaktadır.

Özellikle kadınlarda genital bölge şekillerndirilmesi, venüs tepesi belirginleştirme ve g noktası uygulamaları dikkat çekmektedir. Erkeklerde penis kalınlaştırma amacı ile kullanımı yaygındır.

Bu tekniğin en önemli sorunu dolgu olarak kalıcılığının hyaluronik asit dolgulardan bile daha az olmasıdır. Ki bu süre 6 ay kadar olmaktadır. Ancak vücuduna yabancı madde sokmak istemeyen hastalar için ideal bir yöntem olmakta ve popülerliği artmaktadır.

Bu tekniğin bir diğer sıkıntısı kan vermek zorunda kalınmasıdır. tek seferde 10-80cc arasında çok az bir miktar yeterli olmaktadır. Fiyat olarak PRPden çok yüksek maliyetlere ulaşması kullanılış yaygınlığını sınırlamaktadır.

İp Uygulamaları

Cilt altına uygulanan ve genellikle PDO denen bir cerrahi iplik hammaddesinden üretilmiş ipliklerle kollajen uyarılmakta ve doku sıkılaşması, gerginlik ve yenilenmesi amaçlanmaktadır. Bu etkilere ilave olarak bazı iplerde kanca ve koni gibi yapılar mevcut olup; dokuyu asmak veya germek de mümkün olabilmektedir.

Örümcek ağı, baklava dilimi, örgü gibi adlarla anılsa da temel prensip değişmemektedir. Oluşan yeni kollojen ve fibrozis neredeyse kalıcı bir etki oluşturmaktadır.

Uygulama bölgesine ve istenilen etkiye göre farklı boy ve özellikte ipler kullanılmaktadır. Uygulama sonrası 2 gün aşırı ovalama hareketi önerilmemektedir. Bir hafta süre ile askı maskeler uygulandığında sonuç daha hızlı ve kalıcı olarak görülmektedir.

Kök Hücre

Kemik iliğimizdeki kök hücrelere ulaşmak zor ve zahmetli bir iş olduğu için kendi branşımızda daha rahat ulaşabildiğimiz yağ dokumuz içindeki kök hücreleri kullanmaktayız. Bazı durumlarda özel bölgelerdeki yağ dokuları tercih edilmektedir. Buna en iyi örnek saç tedavilerinde kullandığımız saçlı deri yağ hücreleridir.

Lokal anestezi altında, aç beklemeye gerek kalmadan yapılabilen 10 - 15 dk süren bir işlemdir. Kendi kök hücreleriniz içine hiç bir yabancı madde eklenmeden ayrıştırılıp, gerekli bölgelere enjekte edilmek sureti ile kullanılır. Bu işlem için bir öğlen arası ayrılması bile yetmektedir. Bu yöntemin etkinliği konusunda şahsen pek umutlu değilim.

Bu yöntemle cilt canlılığını ve parlaklığını yeniden kazanmanın yanında, cildin sıkılık ve elastikiyetini arttırmaya yönelik bir cilt gençleştirme prosedürü olarak kullanılmaktadır. Saç dökülmesi, saç tellerinin ince, cansız ve kırılgan olması, saç seyrekleşmesi gibi durumlarda mükemmele yakın sonuçlar elde edilmektedir.

Dermabrazyon

Uygulama lokal anestezi ile ve steril şartlarda yapılmalıdır. Uygulama öncesi bölge temizlenmeli ve asepsi uygulanmalıdır. Uygulama sonrası özel yatıştırıcı ajanlar uygulanabilmektedir. Yara iyleşme süresince kötü ve kabuklu bir görünm olacağını unutmamak lazımdır. Ancak dermabrazyon sonrası bakım ve özellikle güneşten korunma ihmal edilmemelidir. Bazı durumlarda proflaktik antibiyotik kullanılması gerekebilmektedir.

Tatuaj (dövme) gibi izlerin giderilmesi amacı ile de dermabrazyon kullanılabilir. Derin olmayan tatuajlarda sonuç mükemmele yakındır. Acemi kişiler tarafından veya özensiz yapılarak derin dermise/subdermise yapılan dövmeler ise kötü skar bırakacağı için dermabrazyon tekniği ile giderilmemelidir.

Sivilce izleri ve keloidler de dermabrazyondan fayda görecek durumlardır. Ancak dermabrazyon sonrası bakım ve özellikle güneşten korunma ihmal edilmemelidir.

Kimyasal Peeling

Uygulama öncesi cilt hazırlığı yapılmalıdır. Bu amaçla lekelenmeyi önleyici ve cilt rejenerasyonunu kolaylaştırıcı ajanlar ve tedaviler verilmelidir. Bunların başında retinol, askorbik asit ve kojik asit gelmektedir. Ön hazırlık cilt tipine ve amaca göre değişiklik göstermekle birlikte 2-6 ay öncesinden başlanabilmektedir. Uygulama öncesi 2-10 gün öncesinden kesilmesi gerekebilecektir.

Uygulanacak bölge temizlendikten sonra alkol veya eter ile organik atıklardan arındırılmalıdır. Uygulama sonrası güneşten çok ciddi bir şekilde korunmalıdır. Güneş kremi, şapka, gözlük, şems,ye ve benzeri önlemlere dikkat edilmelidir. Seanslar halinde uygulanacağından ve bazı durumlarda başka peeling ajanları ile kombine edilebileceği unutulmamalıdır. Tıptaki hiç bir uygulama gibi kesin ve önceden ölçülebilir bir sonucu yoktur.

Akne izleri, kırışıklıklar, lekeler ve skarların tedavisinde etkin bir yöntemdir. Uygulama öncesi ve sonrası tedaviler gerekmektedir. Ayrıca güneşten korunma şarttır. Bu sebeple çoğu kimyasal peelingin yazın uygulaması sıkıntılı ve sakıncalı olabilmektedir.

Uygun bir ortamda uygulanması ve ilk denemenin daha az görünen bir deri bölgesinde yapılması önerilmektedir. Soğutucu (klima, vantilatör) cihazların bulunması ve nötralize edici kimyasalların hazır tutulması önemlidir. Dermabrazyona göre daha hassas bir yöntemdir.

Peloid (Çamur)

Dermaroller tek başına kullanılabildiği gibi mezoterapi, PRP gibi yöntemlerin bir parçası olarak da kullanılmaktadır. Dermaroller ile aynı prensipte çalışan ancak düz bir yüzeye yerleştirilmiş iğneleri olan tipleri de mevcuttur ve bunlara stampa denir. Bunların yanında motorlu dermaroller cihazları da mevcuttur. Motorlu dermaroller cihazlarının avantajı iğne derinliklerinin ayarlanabilmesi ve daha geniş alanlara daha hızlı uygulanabilmesidir. İğne derinliği ayarlanabildiği için de her bölge için ayrı dermaroller yerine tek bir iğne sistemi ile istenilen her bölgeye uygulama yapılabilmektedir.

Dermaroller uygulama öncesi lokal anestezik kremler kullanılabilmektedir. Ancak bu anestezik kremler dermaroller uyumlu olmalıdır. İşlem sonrasında da yatıştırıcı uygulanabilmektedir. Seanslar halinde yapılabildiği gibi tek başına dermaroller uygulamaları ev ortamında kişinin kendi kendine uygulaması ile de yapılabilmektedir. Ancak önerimiz mezoterapik bir kokteyl ile birlikte kullanılmasıdır -ki bu şekilde daha fazla ve daha uzun etkiler ortaya çıkmaktadır-.

Farklı boydaki iğneleri ve farklı genişlikteki yapıları ile farklı cilt kalınlığı olan bölgeler ve uygulamalar için geliştirilmiş cihazlardır. Cilt üzerinde açtıkları küçük delikler sayesinde cilt ve ciltaltı dokulara istenilen maddelerin ulaştırılması sağlanmaktadır. Ayrıca oluşturulan küçük deliklerde yara iyileşmesi başlayacağı için kollojen sentezi artmakta ve doku sıkılaşması sağlanmaktadır.

Dermaroller

Dermaroller tek başına kullanılabildiği gibi mezoterapi, PRP gibi yöntemlerin bir parçası olarak da kullanılmaktadır. Dermaroller ile aynı prensipte çalışan ancak düz bir yüzeye yerleştirilmiş iğneleri olan tipleri de mevcuttur ve bunlara stampa denir. Bunların yanında motorlu dermaroller cihazları da mevcuttur. Motorlu dermaroller cihazlarının avantajı iğne derinliklerinin ayarlanabilmesi ve daha geniş alanlara daha hızlı uygulanabilmesidir. İğne derinliği ayarlanabildiği için de her bölge için ayrı dermaroller yerine tek bir iğne sistemi ile istenilen her bölgeye uygulama yapılabilmektedir.

Dermaroller uygulama öncesi lokal anestezik kremler kullanılabilmektedir. Ancak bu anestezik kremler dermaroller uyumlu olmalıdır. İşlem sonrasında da yatıştırıcı uygulanabilmektedir. Seanslar halinde yapılabildiği gibi tek başına dermaroller uygulamaları ev ortamında kişinin kendi kendine uygulaması ile de yapılabilmektedir. Ancak önerimiz mezoterapik bir kokteyl ile birlikte kullanılmasıdır -ki bu şekilde daha fazla ve daha uzun etkiler ortaya çıkmaktadır-.

Farklı boydaki iğneleri ve farklı genişlikteki yapıları ile farklı cilt kalınlığı olan bölgeler ve uygulamalar için geliştirilmiş cihazlardır. Cilt üzerinde açtıkları küçük delikler sayesinde cilt ve ciltaltı dokulara istenilen maddelerin ulaştırılması sağlanmaktadır. Ayrıca oluşturulan küçük deliklerde yara iyileşmesi başlayacağı için kollojen sentezi artmakta ve doku sıkılaşması sağlanmaktadır.