Dolgu Uygulamaları
Dolgu maddeleri, vücudun şeklini bozan doku hacmindeki kayıpları veya doku eksiklikleri ile kalıcı hale gelen kırışıklıkların tedavisinde kullanılan malzemelere verilen genel addır. Günümüzde en sık kullanılanı hyaluronik asit olmakla birlikte, kalsiyum hidroksi apatit, kollajen, metil metakrilat, alkilimid, polietilen, polikaprolakton içeren dolgu maddeleri de kullanılmaktadır.
Bir kısmı vücutta metabolize olurken bir kısmı uzun süre kalıcı olarak kullanılmaktadırlar. İlk kez dolgu yaptıran kişilerin geçici dolgu yaptırmaları önerilmelidir. Zira dolgudan memnun kalınmadığı taktirde etkisi geçeceği için kalıcı bir durum oluşturulmaz. Ancak dolgunun etkisi beğenilmişse bir sonraki seansta daha kalıcı bir dolgu tercih edilebilir.
Yaşlanma ile ortaya çıkan yağ dokudaki azalmaya bağlı çökmeler, derin kırışıklıklar, kaş düşüklükleri, yanak sarkmaları uygun dolgu maddeleri ile düzeltilebilir. Ayrıca kaş kaldırma, asimetri düzeltilmesi, göz altı morluklarını giderilmesi, cilde tazelik ve nem kazandırması amacıyla da dolgu kullanılabilmektedir. Dudak dolgunluğunu artırma, kontur oluşturma, kalınlaştırma, çene kısalığının giderilmesi (çene uzatma) de kullanım amaçları arasındadır.
Dolgu maddeleri tek başlarına veya kombine şekilde kullanılabilmektedir. Özellikle botulinum toksini ile birlikte kullanılacaksa botilinum toksininden en az 2 hafta sonra uygulanması önerilmektedir. Dolgu uygulaması öncesi uygulama yapılacak bölge temizlenmelidir. Uygulama sonrası hekiminizin önereceği masajlar dışında dolgu yapılan bölge ve çevresine masaj veya ovalama hareketi yapılmamalıdır. Ayrıca enjeksiyon bölgesindeki iğne giriş yerinin de korunması amacı ile ilk 6-24 saat yıkamaktan kaçınılmalıdır.
Uygulama sonrası morarmaları önlemek amacı ile Arnica krem benzeri bir ajan kullanılabilir. Dolgu maddelerinin çoğu uygulama sonrasında etkisini gösterebilmektedir. Ancak marka ve etken maddeye göre etki şekli değişkenlik göstermektedir. Bazı dolgular uygulamadan sonra hacimlerini geçici bir süre azaltıp, sonrasında tekrar hacimlerini arttırabiliyorken, bir kısmı da uygulama sonrası giderek artan bir hacim sonrasında azalma gösterebilmektedirler.
Hacim amaçlı olmayan dolgu maddeleri de mevcuttur. Bunlar cildin yenilenmesini, elastikiyetinin artmasını ve nemlenmesini sağlamaktadırlar. Fotoğrafta uygulama alanlarının başlıcaları gösterilmektedir.
Hyaluronik Asit
Çapraz bağlılığı arttıkça kalıcılığı ve kıvamı artmaktadır. Zincir uzunluğunun artması da benzer etkiler oluşturur.
Çapraz bağsız olanlar mezoterapi kombinasyonlarında kullanılabilmektedir. Asıl amacı su tutmak ve deriyi nemli kılmaktır. Gençlik aşıları içinde sıklıkla bulunmaktadır.
Kalsiyum Hidroksiapatit
FDA onaylı kolajen sentez stimülatörüdür. Kemik üstü sert dolgu olarak kullanıldığı gibi, seyreltilerek deri ve deri altı uygulamaları ile kollajen sentezini artırmak amacı ile de kullanılabilmektedir.
Kliniğimizde dekolte, el sırtı ve yüzde yaşlanma etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır.




PLA/PLC
PLA: PolyLactik Acid fibroblastlardan kolajen sentezini artıran bir biyostimülatördür.
PLC PoliCaproLactone fibroblastlara yapışarak veya onları sararak kolajen üretmelerini indükler.
Hacim kazandırmaktan çok, kolajen sentezini stimüle ederek ciltte sıkılaşma ve lifting etkisi sağlamak amacı ile kullanılır.
Metil Metakrilat
Kemik şekillendirici veya kemik çimentosu olarak adlandırılır. Kemik defektlerinin düzeltilmesi, hatta kemik kaybı olan yerlerde kemik görevi yapması için kullanılabilir. Ancak kemiğe yapışmak yerine kemik defektinin yerini alarak kapatıcı, kaplayıcı veya şekillendirici olarak kullanılır.
Aquafilling ☠️☠️☠️
Bir plastik cerrahın kullanmak istemeyeceği kadar sorunlu bir üründür. Türkiyede 2008 yılından sonra yasaklanmıştır. Ameliyat yapamayan bir grup tarafından öne çıkartılmış, ucuz olduğu için hastalar tarafından da çok tercih edilmiş bir üründür. İşlemden uzun süreler sonra bile yabancı cisim reaksiyonu veya enfeksiyon tabloları ile içinden çıkılmaz bir durum oluşturmuştur. Temizlenmesi cerrahi olarak bile mümkün değildir.






Hacim Veren Diğer Maddeler
Meme protezlerinden, çene implantlarına kadar pek çok hacim kazandırıcı materyal mevcuttur. Bunlar genellikle kalıcı malzemeler olup klasik dolgu yapısından farklıdır. Silikon jel, poröz polietilen, titanyum, ...vs örnek olarak sayılabilir.
Sosyal Medyada Biz
Estetik cerrahi ve Sağlık turizmi
İletişim
BİZE ULAŞMAK İÇİN
© 2014-2025. All rights reserved.
Bu web sitesi hasta ve hasta yakınlarına sadece genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Bu web sitesinde verilen bilgiler doktor tedavisinin yerine geçmeyi amaçlamaz. Sadece bu web sitesindeki genel bilgilere bakarak tedavi veya müdahale kesinlikle önerilmez.