Lazer ve Enerji Temelli Tedaviler
LAZER & IPL:
Yoğunlaştırılmış ışık tek tip dalga boyundan oluşuyorsa LAZER, farklı dalga boylarından oluşuyorsa IPL adını almaktadır. Farklı lazer tipleri ile farklı uygulamalar yapılabilmektedir. Epilasyon, leke tedavisi, yüz gençleştirme, cilt sıkılaştırma, skar tedavisi, pigmente lezyonların tedavisi, damarsal lezyonların tedavisi uygulamaların bir kısmını oluşturmaktadır.
Günümüzde lazer cihazları ultrasound, radyofrekans gibi tekniklerle kombine edilebilmektedir. Lazer tedavilerinde deneyim çok önemlidir. Sonucun yetersiz veya komplikasyonla sonlanmaması için güvenilir bir merkezde, güvenilir bir uzman hekime başvurulması büyük önem arz etmektedir.
Her lazer tedavisi ağrılı değildir. Ağrılı bir lazer uygulamasından önce ağrıyı azaltıcı lokal anestezik kremler, lokal anestezi enjeksiyonları ve soğutucular kullanılmalıdır. Daha da önemlisi uygulama sırasında lazerin soğutma sisteminin etkili bir biçimde çalışması, koruyucu gözlük ve benzeri önemlerin alınması gerekmektedir. Uygulama sonrası diğer kozmetik uygulamalara benzer şekilde, cilt yatıştırıcıları, renk bozuklularını önleyici ajanlar, güneşten korunma önemlidir.
RADYOFREKANS:
Rodyo dalgaları ile dokularda ısı artışı ve kollojen aktivasyonu sağlanması prensibine dayanmaktadır. Cilt derinine uygulamak için özel aparatları ve farklı tipleri mevcuttur. Diğer kozmetik uygulamalarla kombine edilebilmektedir. Doğru hastaya, doğru cihazla ve deneyimli bir hekim tarafından uygulandığında sonuçlar muhteşem olacaktır.
Dokulardaki su moleküllerinin hareketlenmesini sağlayan radyo dalgaları ısı artışına sebep olmaktadır. Bu sayede fibroblastların aktivasyonu ve kolojen sentezi sağlanmaktadır. Kolojen dokuların sıkılığı ve sağlamlığını belirleyen bir yapıdır. Su tutarak dokunun canlılığına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca oluşan sıcaklık hücre yapısını da yok etmektedir. Bu sayede yaşlı hücreler yok edilmekte ve yeni hücre oluşumuna imkan verilmektedir. Hücrelerin yenilenmesinin yanı sıra kolojen artışı ile bağ doku yenilenmesi, doku sıkılığında artma; kısacası doku geçleşmesi sağlanmaktadır.
Doğru hastaya, doğru cihazla ve deneyimli bir hekim tarafından uygulandığında sonuçlar muhteşem olacaktır. İyi bir cihaz, yetenekli bir hekim ve ne istediğini bilen hasta kombinasyonu gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki radyo frekens masum bir teknoloji değildir. Tümör cerrahisinde ve burun cerrahisinde doku yok edici olarak, flep cerrahisinde ise neşter yerine kesici olarak kullanılabilmektedir. Bu sebeple güzelleşmek uğruna atılacak yanlış adımlardan kaçınılması gerekmekedir.ULTRASOUND:
Ses dalgalarının tıpta kullanımına görüntüleme yöntemleri ile başlanmıştır. Ancak böbrek taşı kırmaktan güzellik katmaya kadar çeşitli endikasyonlarla kullanılmaya devam edilmektedir. Doku sıkılaştırıcı etkisi radyofrekans cihazlarına benzemektedir. Ancak istenilen derinliğe uygulanması için iğnelere veya özel aparatlara ihtiyaç duyulmamaktadır. Ses dalgalarının istenilen seviyede odaklanması ile doku derinliği değiştirilebilmektedir. Tüm kozmetik ve estetik işlemlerde, ehil olmayan uygulayıcıların elinde sonuçlar aşağıdaki gibi olabilmektedir.
PLAZMA ENERJİSİ:
Maddenin hallerini katı, sıvı gaz ve plazma enerjisi şeklinde tanımlıyoruz. Aslında yüksek enerji altında havadaki gaz moleküllerinin ışık enerjisi saçarak oluşturduğu fiziksel etkiyi kullanıyoruz -enerji kürelerinde kullanıldığı gibi-. Bu enerjiyi kontrollü olarak istediğimiz miktar ve yoğunlukta, dilediğimiz bölgeye uygulamamızı sağlayan cihazlar mevcuttur. Ülkemizde de farklı marka ve kombinasyonlar şeklinde bu cihazlar kullanılmaktadır. Bunlar kablosuz portatif cihazlar veya kombine büyük cihazlar şeklinde olabilmektedir.
Özellikle ciltteki iyi huylu lezyonların yok edilmesinde çok başarılıdır. Halk arasında "et beni" diye adlandırılan skin tag tedavisi buna en güzel örnektir. Ayrıca göz çevresinde kolesterol birikimine bağlı oluşan xantalezma lezyonlarında da iyi sonuçlar alınmaktadır. Opersyon engeli olan malign cilt tümörlerinde de kullanılması olasıdır.Kozmetik anlamda ise en sık kullanıldığı yer üst göz kapağı estetiğidir. Plazma enerjili tedavilerde deneyim çok önemlidir. Sonucun yetersiz olması veya istenmeyen şekilde komplikasyonlarla sonlanmaması için güvenilir bir merkezde, güvenilir bir uzman hekime başvurulması büyük önem arz etmektedir. Zira yeni teknolojilerin satın alınması güzel bir altyapı sağlasa da o teknolojiyi doğru kullanmayı bilmeyen kişilerin elinde sonuçlar bazen bir facia olmaktadır.
Uygulama öncesi ağrıyı azaltıcı lokal anestezik kremler, lokal anestezik enjeksiyonlar ve soğutucular kullanılabilir. Uygulama sonrası diğer kozmetik uygulamalara benzer şekilde, cilt yatıştırıcıları, renk bozuklularını önleyici ajanlar, güneşten korunma gereklidir.
Lazerler
CO₂ Lazer: Ablatif ektili 10.600nm dalga boyu bir lazerdir. Hem cerrahi kesim yapmaya yarar hem de ablatif ve fraksiyonel özelliklerini kullanarak antiaging amaçlı kullanılabilmektedir.
Kliniğimizin en önemli lazer cihazlarındandır. Gençleştirme ve cilt yenileme işlemlerinde kullanılmaktadır.
ErYAG: 2940nm Etkisi yüzeysel CO₂ Lazer gibidir.
NdYAG: 1064nm. Daha çok damarsal lezyonlar üzerine etkilidir. Spider anjioma, kılcal genişleme, rozasea, ..vs tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. KTP ile 532nm elde edilebilir.
ErGlass: 1540nm. Non ablatif etkili antiaging ve skar tedavisinde kullanılır.
Thulium: 1927nm. Leke ve tatuaj tedavisinde kullanılır.
Q-Anahtarlı NdYAG Lazer
Karbon peeling: Ciltteki gözenekleri küçültmeyi amaçlayan ve cildi yenileyen bir uygulamadır. 1-3 ay aralıkla yapılması önerilmektedir. 1320nm tercih edilmektedir.
Tüy Sarartma: Epilasyon yapmadan tüylerin sararmasını sağlar. Etki süresi kıl ve tüylerin yapısına göre değişkenlik gösterir.
Leke: Ciltteki lekelerin tedavisinde tek başına veya kombinasyon içerisinde kullanılmaktadır.
Dövme Silme: Çok seanslı bir işlemdir. İşlem aralıkları ortalama 1 aydır. Önce siyah tondakiler silinmeye çalışılır ve bu amaçla 1064 nm dalga boyu kullanılır. Daha sonra renkli dövmeler için 532 nm KTP lazer kullanılır. Yeşil ve sarı pigmentlere etkisi zayıftır.






IPL / Broad Band Light (BBL)
Geniş bir dalga boyu aralığında, yüksek akılı tedavi etkinliği sunmaktadır. Filtre, alan sınırlayıcılar ve enerji aktarım süre ve şiddetini ayarlayarak farklı dalga boylarını ve farklı iletim şekillerini kullanarak cilt gençleştirme, leke, akne, cilt elastikiyetinin kaybı, damarsal lezyonlar, demodeks parazitlerinin yok edilmesi, rozasea gibi durumlarda kullanılmaktadır.
Rozasea (Gül Hastalığı) tedavisinde çok başarılı olan broad band light teknolojisi dermatolojik hastalıkların tedavisinde önemli bir yere sahip olmuştur.
Klasik eski tip IPL cihazlar, günümüzde sadece epilasyonla sınırlı kalsalar da Broad Band teknolojisindeki cihazlar geniş tedavi spektrumu sunmaktadırlar. Bu sebeple sahte cihazlar da her geçen gün artmakta. Dikkatli olunmalı !
Altın İğneli Radyo Frekans
Radyofrekans saniyede 4 milyon ve üzerinde dalgalanma yapan elektirk akımının adıdır. Evlerimizdeki şebeke elektiriği saniyede 50 dalgalanma yapabilmektedir.
Bu tedavide altın kaplamalı titanyum iğneler cilde belirli bir miktarda girerek belli bir sürede radyofrekans enerjisi verdikten sonra çıkmaktadırlar. Tüm bu süreç saniyenin yarısı kadar hızlı olmaktadır.
Cilde penetrasyonu 0,1 mm ile 3,5mm arasında ayarlanabilmektedir. Enerji seviyesi, içeride kalış ve enerjiyi iletme süreleri de ayarlanabilmektedir. Farklı boyutları ve farklı iğne sayıları olan başlıkları vardır. Çatlak ve cilt sıkılaştırma başarısı yüksektir.
Bazı Teknik Lazer Terimleri
Ablatif : Etki ettikleri yerde dokuyu buharlaştırırlar. Kısaca soyucu etkiye sahiptirler ve derinin bir katmanını yok ederler.
Non-Ablatif: Etkisini deriyi yok etmeden yapar. Bazen derin dokularda sıcaklığı artırarak, bazen trobositleri agrege ederek etki gösterirler.
Fraksiyonel: Lazer ışınlarının belli bir alanda küçük noktasal etkileri olduğu anlatır.
Q Anahtarlı: Lazer enerjisini biriktirip aniden ortama salmayı ifade eder. Bu salınım aralığı pikosaniyeler seviyesine inerse pico lazer olarak adlandırılırlar.






Lazerler ve Penetrasyonları
Farklı maddelerden farklı dalga bıoyuna sahip lazer ışınları elde edilmektedir. Her lazer ışının kromoforu gibi penetrasyonları da farklı olmaktadır. Bazı lazerler epidermiste hiç kromoforları olmadığı için tutunmadan dermisin derinlerine kadar ilerleyebilirler. Bazıları ise hem dalgaboyları hem kromoforları yüzünden daha yüzeysel kalabilmektedirler.
Lazerlerin etkileri kadar yan etkileri de önemlidir. Bir sorunu tedavi ederken başka bir soruna yol açmamak gereklidir. En sık komplikasyonlar yanık ve leke olmaktadır. Cilt tipine göre dozu doğru ayarlanmadığında istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Sosyal Medyada Biz
Estetik cerrahi ve Sağlık turizmi
İletişim
BİZE ULAŞMAK İÇİN
© 2014-2025. All rights reserved.
Bu web sitesi hasta ve hasta yakınlarına sadece genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Bu web sitesinde verilen bilgiler doktor tedavisinin yerine geçmeyi amaçlamaz. Sadece bu web sitesindeki genel bilgilere bakarak tedavi veya müdahale kesinlikle önerilmez.