Op Dr Mustafa Murat Öztürk & Sağlıklı Estetik

Diyabetik Yaralar ve Bası Yaraları

Diyabet şeker metabolizmasına bağlı bir hastalık olmakla birlikte küçük damarları etkileyerek tüm vücuda sorun olabilir. Bu sebeple diyabetik hastaların yaralarında iyileşme sorunları oluşur. Ayak ve yatak yaraları sık gözlemlenir ve tedavisi tecrübesiz ellerde çok zordur.

Diyabetik Ayak Neden Oluşur?

Diyabetik hastaların neden özellikle ayak sorunu yaşadığını belirtmekte fayda var:

Öncelikle ayaklar kalbe en uzak yapılar ve yer çekiminden en çok etkilenen dokularımızdır. Ayrıca yere yakın olması enfeksiyon açısından, sürekli darbe alması travma açısından, en uzun sinirlerle innerve edilmesi de duyu sorunları açısından kendisini eşsiz bir hedef haline getirmektedir.
Diyabete bağlı küçük damarsal ve dolaşımsal problemler yüzünden sinir sistemi etkilenir ve duyu kusurları oluşur. Ayaktaki küçük yaralanmalar hissedilmez ve enfekte olur. Ve hasta farkına varmadığı için durum ilerler...

Bası Yaraları Neden Oluşur?

Uzun süre basıya maruz kalan ciltte dolaşımda aksamalar olur. Bu süre 2 saati geçerse ciltte geri dönüşümü zor hücre hasarlanmaları başlar. Yaşlı ve hasta bireylerde hücre hasarı ölümle sonuçlandığında onarım mekanizmaları yeterli onarımı sağlayamaz ve nekroz denilen doku ölümü gerçekleşir. Bası yaralarında ciltte görülen kızarıklık ciltaltında daha büyük sorunların habercisi olabilir. O sebeple ciddiyetle yaklaşılmalıdır. Yaşlı ve hastalardaki kalp, solunum ve dolaşım sorunları da eklendiğinde yaraların iyileşmesi bir yana giderek büyümesi ile karşı karşıya kalınabilmektedir. En iyi tedavi bası yarası oluşumunu önlemektir. Bu da sık pozisyon ve temizlikle olabilecekdir.

Bası Yaralarının Evreleri
  1. Evre Bası Yaraları: Ciltte kızarıklık dışında sorun görünmez. Basit tıbbi teknikler ve ilaçlarla kurtarılabilir.

  2. Evre Bası Yaraları: Ciltte soyulma veya su toplanması görülebilir. İleri tıbii tedavi, ekipman ile tedavisi mümkündür. Bazen cerrahi gerekebilir.

  3. Evre Bası Yaraları: Cilt tamamen yok olmuş, cilt altındaki dokularda nekrozlar başlamıştır. Cerrahi tedavi dışında seçenek yoktur. Hasta ameliyatı kaldıramayacak kadar kötüyse, ilerlemesini durduracak önlemler alınır.

VAC (Vakum Yardımlı Yara Kapama) Tedavisi

Cerrahi temizlik (debridman) ameliyatı yapıldıktan sonra yaranın hızlı kapanması, enfeksiyonların uzaklaştırılması ve yeni doku oluşumunu desteklemek için kullanılan bir yöntemdir. 2-5 gün ara ile özel bir sünger koyularak yara hava almayacak şekilde kapatılır. Yaranın içinde negatif basınç oluşturacak bir cihaza bağlanır. Bazı durumlarda yara içine gümüş, PRP, kolajen gibi ek tedavi sağlayıcılar da uygulanabilir.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Dolaşımı kötü olan dokuların iyileşmesini sağlamak ve oksijenlenmeyi artırırken mikroorganizmaların üremesini de azaltan bir yöntemdir.

Hastalar genellikle grup şeklinde bir kabine alınırlar. Kabin içinde hastalar oturduktan sonra kabine yüksek basınçlı oksijen verilir. Belirli bir basınçta belli bir süre oksijene maruz bırakılan hastalar tedaviyi almış olur.

Cerrahi Tedaviler

Debridmanlar: Ölü doku ve enfeksiyon kaynaklarını uzaklaştırarak doku iyileşmesini sağlar.

Greftler: Kapanmakta zorlanacak yaraları hızla kapatmak için kullanılan tekniktir.

Flepler: Hastanın farklı veya komşu bölgesinden alınan dokularla yaraların kapatılmasıdır.

Doku genişleticiler (expander): Yeterli doku olmadığında komşu dokulardan daha fazla flep alınmasını sağlayan iki aşamalı bir cerrahi yöntemdir.